Zamieszczone przez bob the builder
Problem z rozrządem 1.4 tsi
Zwiń
X
-
-
-
Zamieszczone przez mzimnoNo i mnie dopadło.
[ Dodano: Sro 22 Maj, 13 13:11 ]
Zamieszczone przez idasTak forum robi wodę z mózgu nowym użytkownikom, którzy zamiast sie cieszyc autem szukaja dziury w calym
Komentarz
-
-
K... Jaki człowiek jest głupi! W niedzielę piszę, jaki jestem twardziel i mam w d... rozrząd w swoim szkodniku, a w poniedziałek ...
Poniedziałek
Poranny rozruch (autko stało od piątku) i zonk. Przez ok 3 sek słychać czysty metaliczny dźwięk. Pierwszy raz coś takiego słyszałem. No nic, silnik pracuje równo, powoli ruszam, nic się złego nie dzieje. Śmigam do roboty. Jednak nie dawało mi to spokoju i zadzwoniłem do ASO, co by sie umówić na wizytę. Umówiony na piątek, ale autko mam odstawić w czwartek wieczorem, żeby postało sobie do rana, gdzie magicy ASO będą diagnozować.
Poniedziałek - Czwartek
Autko żwawo pomyka, nic niepokojącego sie nie dzieje. W czwartek wieczorem odstawiam szkodnika do ASO.
Piątek
Telefon z serwisu. Wszystko ok. Słuchali rano rozruchu i TTTM. Ustalamy wspólnie z doradcą serwisowym, że zostawię autko do poniedziałku i sprawdzą ponownie.
Poniedziałek, dzisiaj
Telefon z serwisu. Podczas rozruchu nic dziwnego nie słychać, ale została zrobiona diagnostyka komputerowa i ... jest błąd. Nierównomierny zapłon na cylindrach nr 3 i 4. Magicy podejrzewają, że przeskoczył łańcuch!!! Konieczna diagnoza polegająca na rozebraniu układu i ocena wizualna. Koszt 1200 PLN!!!
Wiele rzeczy tu nie rozumiem:
1. poniedziałek - metaliczny klekot podczas rozruchu,
2. poniedziałek do czwartku - autko śmiga jak zawsze, żadnych problemów,
... a później dowiaduje się że jest nierównomierny zapłon.
O co tu chodzi? Może ktoś mi to wytłumaczyć!2004 Renault Thalia 1.4 RT,
2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
2009 Renault Clio MTV 1.4
2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów
Komentarz
-
-
czto, napisz proszę na jakim oleju jeździsz (bardziej zależy mi na lepkości niż marce), jak dawno go wymieniałeś, jaki masz poziom oleju na zimnym silniku. Co do Twojego problemu, zastanawiam się czy jest możliwe, że do momentu napięcia łańcucha (kiedy słyszałeś dźwięk),
nastąpił brak synchronizacji pomiędzy wałkami rozrządu i wałem, na tyle duży, żeby spowodować komunikaty o błędach z zapłonem. Nie nastąpiło jednak przeskoczenie łańcucha, co tłumaczyłoby fakt, że silnik obecnie pracuje normalnie.
Komentarz
-
-
czto,
gwarancja :?:kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Jadę dziś wszystko dokładnie wyjaśnić bo coś mi tu śmierdzi!!
Wieczorem napisze co i jak.2004 Renault Thalia 1.4 RT,
Komentarz
-
-
czto, jak coś w Tychach mam magika od VAG, który ogarnie rozrząd :!:kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
-
nie wiem, ale jak będziesz miał robotę (wszystko VAG), to podam namiary do niegokliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
-
No więc jestem po wizycie w ASO InterAuto. Poziom dyskusji żenujący. Na wszelkie moje pytania i wątpliwości, albo słyszałem nie wiem, trudno powiedzieć, taka jest procedura. Poziom wiedzy technicznej, to totalne dno, albo facet ma wszystko w dupie.
Ale do meritum. Mam protokół diagnozy gdzie:
004.01 - odczyt pamięci własnej
00768 P0300 000
Rozpoznane nieregularne zapalony
Statycznie
00772 P0304 000
Cylinder 4
Rozpoznane nieregularne zapalony
Statycznie
011 - Wartość pomiaru
Grupa wskazań 15
Wartość pomiaru
0
0
2
Tak to wygląda w skrócie. Facet się upiera, że musi wszystko rozebrać i sprawdzić.
Teraz jest kwestia rzetelności serwisu. Zrobią mi diagnozę, wyjdzie, że wszytko jest ok, a ja wybecaluje 1200 PLN.
Z drugiej strony nie wiadomo, co tam się popier...? Jakby wyszły dodatkowe klocki, to zawsze mogę liczyć na program dobrej woli i może wtedy już mnie to tak nie zaboli.
K..., żywcem nie wiem co robić. Alternatywa jest taka, że zabieram auto i oddaje specowi od VAG (pracuje w VW, prywatnie ma swój warsztat).
Prosiłem jeszcze kolegę, który ma siostrzeńca w Emidzie, żeby zapytał co myślą na temat mojego problemu. I mnie dobili. Mieli podobny przypadek i gościowi wymienili cały motor w ramach w/w programu. Objawy były bardzo podobne, a dodatkowo były już uszkodzone tłoki.
Na razie jeszcze muszę wszystko przemyśleć. Auto stoi w ASO, do jutra muszę przekazać info o swojej decyzji.2004 Renault Thalia 1.4 RT,
Komentarz
-
-
jaki masz przebieg :?:
rozumiem, że auto po gwarancji :?:kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
-
Gwarancja skończyła się w marcu 2012. Autko cały czas serwisowane w ASO. Luty 2012 wymieniony nastawnik na gwarancji. Przeglądy co 15 kkm.
Przebieg lekko ponad 57 kkm.2004 Renault Thalia 1.4 RT,
Komentarz
-
-
chyba, że coś popieprzyli przy składaniu po wymianie nastawnika... :?:kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz
-
-
czto, ztcw to o dobrej woli producenta możesz zapomnieć.
Do 6 mc po końcu gwarancji nie powinno być problemu
od 6 do 12mc po końcu gwarancji jest szansa po gimnastyce życzliwej osoby z ASO
Po roku już nic nie załatwisz
Ja bym brał auto z ASO.Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz
-
-
Też miałem taką nadzieje, ale w świetle tego co napisał andrzej111, to mam wątpliwości.2004 Renault Thalia 1.4 RT,
Komentarz
-
-
Kolego.
Jeżeli auto Ci jeździ teraz normalnie, to niech skasuja błąd i sprawdzą czy nie pojawił się ponownie. Może lepiej nawet sprawdź sobie to u jakiegoś innego majstra.
Jeżeli łąńcuch przeskoczył, to po wykasowaniu błąd się napewno zaraz pojawi, a jeżeli było to spowodowane chwilowym brakiem synchronizacji przy jednorazowym zapalaniu to się nie pojawi i radzę narazie nie podejmować nerwowych kroków i jeszcze trochę pojeździć. Jak problem z zapalaniem będzie się nasilał to poszukaj dobrego majstra, a przynajmniej bardziej kompetentnego ASO.
Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marcink_1Kolego.
Jeżeli auto Ci jeździ teraz normalnie, to niech skasuja błąd i sprawdzą czy nie pojawił się ponownie. Może lepiej nawet sprawdź sobie to u jakiegoś innego majstra.
Jeżeli łąńcuch przeskoczył, to po wykasowaniu błąd się napewno zaraz pojawi, a jeżeli było to spowodowane chwilowym brakiem synchronizacji przy jednorazowym zapalaniu to się nie pojawi i radzę narazie nie podejmować nerwowych kroków i jeszcze trochę pojeździć. Jak problem z zapalaniem będzie się nasilał to poszukaj dobrego majstra, a przynajmniej bardziej kompetentnego ASO.
Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
czto, miałem takie same błędy co Ty, tylko że na trzecim cylindrze. Pomogła wymiana cewki zapłonowej i błędy nie powracają.
Tutaj masz opisy twoich błędów:
Błąd P0300
Błąd P0304
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Piotrekwawa1czto, miałem takie same błędy co Ty, tylko że na trzecim cylindrze. Pomogła wymiana cewki zapłonowej i błędy nie powracają.
Как помните, пару недель назад у меня рванула катушка. Так вот, после ее замены — на душе все равно было не спокойно, т.к. под капотом оставались еще три ее сестрицы. А по отзывам драйвовчан — если по…
Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Piotrekwawa1czto, miałem takie same błędy co Ty, tylko że na trzecim cylindrze. Pomogła wymiana cewki zapłonowej i błędy nie powracają.
Tutaj masz opisy twoich błędów:
Błąd P0300
Błąd P03042004 Renault Thalia 1.4 RT,
Komentarz
-
Komentarz