Problem z rozrządem 1.4 tsi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Andys
    Elegance
    • 2007
    • 762

Zamieszczone przez bob the builder
    Ponadto ciekawe czy tak bogata mieszanka "na zimno" mu nie szkodzi.
    Moim zdaniem, szkodzi. Gdyż takie "zalewanie" silnika powoduje chyba zmywanie filmu olejowego z gładzi cylindrów. Poza tym, jeżdżąc na krótkich odcinkach po mieście, kiedy nie nagrzewam oleju do temp., w której benzyna może z niego odparować, po 3tys. km od wymiany oleju, bagnet śmierdzi benzyną, a olej rozrzedzony benzyną na pewno szkodzi silnikowi.
    Pozdrawiam,
    Andys

Komentarz

• rolka
      Drive
      • 2012
      • 72

Zamieszczone przez mzimno
      No i mnie dopadło.
      Kolego nie sraj żarem. Mam auto z września zrobione 13.500 TTTM posłuchaj prawdziwego rozrządu to nie rozrząd tylko głośno pracujący niedogrzany katalizator a to że przez pierwsze 2 sek słuchasz lekkiego klekotu ...cóż ...

[ Dodano: Sro 22 Maj, 13 13:11 ]
      Zamieszczone przez idas
      Tak forum robi wodę z mózgu nowym użytkownikom, którzy zamiast sie cieszyc autem szukaja dziury w calym
      OT Młody człowieku, jakże bliska jest mi ta filozofia.

Komentarz

• czto
        Rider
        • 2010
        • 546
        • Octavia III (5E3)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

K... Jaki człowiek jest głupi! W niedzielę piszę, jaki jestem twardziel i mam w d... rozrząd w swoim szkodniku, a w poniedziałek ...

Poniedziałek
        Poranny rozruch (autko stało od piątku) i zonk. Przez ok 3 sek słychać czysty metaliczny dźwięk. Pierwszy raz coś takiego słyszałem. No nic, silnik pracuje równo, powoli ruszam, nic się złego nie dzieje. Śmigam do roboty. Jednak nie dawało mi to spokoju i zadzwoniłem do ASO, co by sie umówić na wizytę. Umówiony na piątek, ale autko mam odstawić w czwartek wieczorem, żeby postało sobie do rana, gdzie magicy ASO będą diagnozować.

Poniedziałek - Czwartek
        Autko żwawo pomyka, nic niepokojącego sie nie dzieje. W czwartek wieczorem odstawiam szkodnika do ASO.

Piątek
        Telefon z serwisu. Wszystko ok. Słuchali rano rozruchu i TTTM. Ustalamy wspólnie z doradcą serwisowym, że zostawię autko do poniedziałku i sprawdzą ponownie.

Poniedziałek, dzisiaj
        Telefon z serwisu. Podczas rozruchu nic dziwnego nie słychać, ale została zrobiona diagnostyka komputerowa i ... jest błąd. Nierównomierny zapłon na cylindrach nr 3 i 4. Magicy podejrzewają, że przeskoczył łańcuch!!! Konieczna diagnoza polegająca na rozebraniu układu i ocena wizualna. Koszt 1200 PLN!!!

Wiele rzeczy tu nie rozumiem:
        1. poniedziałek - metaliczny klekot podczas rozruchu,
        2. poniedziałek do czwartku - autko śmiga jak zawsze, żadnych problemów,
        ... a później dowiaduje się że jest nierównomierny zapłon.
        O co tu chodzi? Może ktoś mi to wytłumaczyć!
        2004 Renault Thalia 1.4 RT,
        2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
        2009 Renault Clio MTV 1.4
        2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
        2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• Andys
          Elegance
          • 2007
          • 762

czto, napisz proszę na jakim oleju jeździsz (bardziej zależy mi na lepkości niż marce), jak dawno go wymieniałeś, jaki masz poziom oleju na zimnym silniku. Co do Twojego problemu, zastanawiam się czy jest możliwe, że do momentu napięcia łańcucha (kiedy słyszałeś dźwięk),
          nastąpił brak synchronizacji pomiędzy wałkami rozrządu i wałem, na tyle duży, żeby spowodować komunikaty o błędach z zapłonem. Nie nastąpiło jednak przeskoczenie łańcucha, co tłumaczyłoby fakt, że silnik obecnie pracuje normalnie.
          Pozdrawiam,
          Andys

Komentarz

• LUKI
            RS
            • 2005
            • 5776

czto,

gwarancja :?:
            kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• czto
              Rider
              • 2010
              • 546
              • Octavia III (5E3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jadę dziś wszystko dokładnie wyjaśnić bo coś mi tu śmierdzi!!
              Wieczorem napisze co i jak.

Komentarz

• LUKI
                RS
                • 2005
                • 5776

czto, jak coś w Tychach mam magika od VAG, który ogarnie rozrząd :!:
                kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

Komentarz

• piociel
                  Rider
                  • 2010
                  • 526
                  • Volkswagen

Ile krzyczy za wymianę, kompletu?
                  Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                  Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• LUKI
                    RS
                    • 2005
                    • 5776

nie wiem, ale jak będziesz miał robotę (wszystko VAG), to podam namiary do niego

Komentarz

• czto
                      Rider
                      • 2010
                      • 546
                      • Octavia III (5E3)
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

No więc jestem po wizycie w ASO InterAuto. Poziom dyskusji żenujący. Na wszelkie moje pytania i wątpliwości, albo słyszałem nie wiem, trudno powiedzieć, taka jest procedura. Poziom wiedzy technicznej, to totalne dno, albo facet ma wszystko w dupie.
                      Ale do meritum. Mam protokół diagnozy gdzie:
                      004.01 - odczyt pamięci własnej

00768 P0300 000
                      Rozpoznane nieregularne zapalony
                      Statycznie

00772 P0304 000
                      Cylinder 4
                      Rozpoznane nieregularne zapalony
                      Statycznie

011 - Wartość pomiaru
                      Grupa wskazań 15
                      Wartość pomiaru
                      0
                      0
                      2

Tak to wygląda w skrócie. Facet się upiera, że musi wszystko rozebrać i sprawdzić.

Teraz jest kwestia rzetelności serwisu. Zrobią mi diagnozę, wyjdzie, że wszytko jest ok, a ja wybecaluje 1200 PLN.
                      Z drugiej strony nie wiadomo, co tam się popier...? Jakby wyszły dodatkowe klocki, to zawsze mogę liczyć na program dobrej woli i może wtedy już mnie to tak nie zaboli.
                      K..., żywcem nie wiem co robić. Alternatywa jest taka, że zabieram auto i oddaje specowi od VAG (pracuje w VW, prywatnie ma swój warsztat).
                      Prosiłem jeszcze kolegę, który ma siostrzeńca w Emidzie, żeby zapytał co myślą na temat mojego problemu. I mnie dobili. Mieli podobny przypadek i gościowi wymienili cały motor w ramach w/w programu. Objawy były bardzo podobne, a dodatkowo były już uszkodzone tłoki.

Na razie jeszcze muszę wszystko przemyśleć. Auto stoi w ASO, do jutra muszę przekazać info o swojej decyzji.

Komentarz

• LUKI
                        RS
                        • 2005
                        • 5776

jaki masz przebieg :?:

rozumiem, że auto po gwarancji :?:

Komentarz

• czto
                          Rider
                          • 2010
                          • 546
                          • Octavia III (5E3)
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Gwarancja skończyła się w marcu 2012. Autko cały czas serwisowane w ASO. Luty 2012 wymieniony nastawnik na gwarancji. Przeglądy co 15 kkm.
                          Przebieg lekko ponad 57 kkm.

Komentarz

• LUKI
                            RS
                            • 2005
                            • 5776

chyba, że coś popieprzyli przy składaniu po wymianie nastawnika... :?:

Komentarz

• andrzej111
                              L&K
                              • 2010
                              • 1391

czto, ztcw to o dobrej woli producenta możesz zapomnieć.

Do 6 mc po końcu gwarancji nie powinno być problemu
                              od 6 do 12mc po końcu gwarancji jest szansa po gimnastyce życzliwej osoby z ASO
                              Po roku już nic nie załatwisz

Ja bym brał auto z ASO.
                              Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• jarekbarcaaa
                                Ambiente
                                • 2013
                                • 204

jedz do Aso i żądaj dobrej woli producenta podobno serwis pokrywa 100% na części a 70 % na naprawe przynajmniej tak w magro jest.Ja bym nie dał za wygraną

Komentarz

• piociel
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 526
                                  • Volkswagen

Nie wymienisz źle, wymienisz jeszcze gorzej...Ciekawe ile czasu zajmuje taka diagnoza za 1200 pln.
                                  Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                                  Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• jarekbarcaaa
                                    Ambiente
                                    • 2013
                                    • 204

te 1200 zł zostanie zwrócony jezeli aso pokryje CI te koszty wg dobrej woli producenta

Komentarz

• czto
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 546
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Też miałem taką nadzieje, ale w świetle tego co napisał andrzej111, to mam wątpliwości.

Komentarz

• marcink_1
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 312

Kolego.
                                        Jeżeli auto Ci jeździ teraz normalnie, to niech skasuja błąd i sprawdzą czy nie pojawił się ponownie. Może lepiej nawet sprawdź sobie to u jakiegoś innego majstra.
                                        Jeżeli łąńcuch przeskoczył, to po wykasowaniu błąd się napewno zaraz pojawi, a jeżeli było to spowodowane chwilowym brakiem synchronizacji przy jednorazowym zapalaniu to się nie pojawi i radzę narazie nie podejmować nerwowych kroków i jeszcze trochę pojeździć. Jak problem z zapalaniem będzie się nasilał to poszukaj dobrego majstra, a przynajmniej bardziej kompetentnego ASO.

Pozdrawiam.

Komentarz

• Andys
                                          Elegance
                                          • 2007
                                          • 762

Zamieszczone przez marcink_1
                                          Kolego.
                                          Jeżeli auto Ci jeździ teraz normalnie, to niech skasuja błąd i sprawdzą czy nie pojawił się ponownie. Może lepiej nawet sprawdź sobie to u jakiegoś innego majstra.
                                          Jeżeli łąńcuch przeskoczył, to po wykasowaniu błąd się napewno zaraz pojawi, a jeżeli było to spowodowane chwilowym brakiem synchronizacji przy jednorazowym zapalaniu to się nie pojawi i radzę narazie nie podejmować nerwowych kroków i jeszcze trochę pojeździć. Jak problem z zapalaniem będzie się nasilał to poszukaj dobrego majstra, a przynajmniej bardziej kompetentnego ASO.

Pozdrawiam.
                                          +1
                                          Pozdrawiam,
                                          Andys

Komentarz

• iFi
                                            Elegance
                                            • 2012
                                            • 906

Zamieszczone przez marcink_1
                                            Jak problem z zapalaniem będzie się nasilał to poszukaj dobrego majstra, a przynajmniej bardziej kompetentnego ASO.
                                            Nie wspominając już o cenach jakie ASO woła za naprawę sprzętu spier********o przez producenta...

Komentarz

• Piotrekwawa1
                                              Classic
                                              • 2009
                                              • 11

czto, miałem takie same błędy co Ty, tylko że na trzecim cylindrze. Pomogła wymiana cewki zapłonowej i błędy nie powracają.
                                              Tutaj masz opisy twoich błędów:
                                              Błąd P0300
                                              Błąd P0304

Komentarz

• andrzej111
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1391

Zamieszczone przez Piotrekwawa1
                                                czto, miałem takie same błędy co Ty, tylko że na trzecim cylindrze. Pomogła wymiana cewki zapłonowej i błędy nie powracają.
                                                Przeglądając ruskie stronki widziałem, że dużo kacapów zmienia cewki zapłonowe w silnikach TSI. Nie znam cyrylicy ale być może to słaby punkt "cudu"technologii z Rzeszy ?

Как помните, пару недель назад у меня рванула катушка. Так вот, после ее замены — на душе все равно было не спокойно, т.к. под капотом оставались еще три ее сестрицы. А по отзывам драйвовчан — если по…

Еду вчера домой с работы, радуюсь немногочисленным пробкам — смотрю, что даже чуть пораньше, чем обычно, до дома доеду. В Кузьминках, после очередного светофора, впереди появляется ~200 метров свободн…
                                                Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• czto
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 546
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Piotrekwawa1
                                                  Tutaj masz opisy twoich błędów:
                                                  Błąd P0300
                                                  Błąd P0304
                                                  Jakie miałeś objawy?

Komentarz

• shado
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 5315
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Interauto na Zakopiańskiej czy na Kocmyrzowskiej?
                                                    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

Pracuję...